Tijs Rokers: Gaat (big) data de voetbalwereld op z’n kop zetten?

Tijdens de zesde LOEY Awards uitreiking zal sport data analist Tijs Rokers aanwezige gasten meenemen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van data toepassingen in de voetbalsport.

Na de film en het boek Moneyball in 2011 weten de volgers van honkbal dat je als kleine club met slim gebruik van data kan winnen van de grote clubs. Hoofdrolspeler in het verhaal Billy Beane is nu aangesteld als adviseur bij AZ. Beane, manager van de Oakland Atletics zorgde voor een revolutie in de sportwereld door aan de hand van vele statistieken en data de perfecte honkbalploeg samen te stellen. Hij toont aan dat prestaties in sport verbeterd kunnen worden door de focus te leggen op analyse van de statistieken.

De traditionele voetbalwereld gelooft er nog niet in. Maar uit het niets wordt FC Midtjylland op basis van data analyse bij scouting en tactiek de kampioen van Denemarken. Er wordt niet gekeken naar observaties van de spelers, maar naar data uit de voorbije wedstrijd. Geen menselijk inzicht, maar data bepalen de koers en het spel van de club. Midtjylland is in handen van de voormalig hedgefund manager Matthew Benham, die ook eigenaar is van voetbalclub Brentford. Ook deze UK club wordt geleid op basis van data analyse en is op weg naar de Premier League. Waar gaat dit naartoe? Vooralsnog is data analyse in de voetbalwereld sterk opkomend, maar nog weinig overgewaaid naar het Nederlandse voetbal.

Nederlandse initiatieven op het gebied van big data in de voetbalsport zijn er wel. Zo levert de Twentse startup Scisports software aan Nederlandse en internationale voetbalclubs die aan de hand van een wiskundig model de selectie van spelers effectiever maakt. In de database van Scisports zitten meer dan 50.000 voetbalspelers waarvan allerlei data beschikbaar zijn. Er kan zo gezocht worden naar spelers die aansluiten bij de wensen van een club. Niet op basis van gevoel, maar alleen op basis van cijfers.

Tijdens de zesde LOEY Awards uitreiking zal sport data analist Tijs Rokers (@tijsrokers) aanwezige gasten meenemen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van data toepassingen in de voetbalsport. Tijs is voorloper in de wereld van big data en voetbal en werkt zowel voor Nederlandse voetbalclubs en trainers. Daarnaast is hij analist bij de NOS. Met een interactieve presentatie gaat Tijs vertellen wat er gaande is op het gebied van data toepassingen in de voetbalsport en waar dit toe zal leiden. Hij zal daarin ook aangeven waar er kansen ontstaan voor zowel Nederlandse voetbalclubs als voor Nederlandse bedrijven en start ups.

Partners