Jouk Pleiter (Backbase) wint LOEY Award 2017

Jouk Pleiter, oprichter van Backbase, is uitgeroepen tot winnaar van de LOEY Award 2017. De prijs voor beste online ondernemer van Nederland werd maandagavond uitgereikt in de bijzondere aanwezigheid van Koningin Máxima. Danique Wiltink van Nimbles won daarnaast de LOEY Talent Award.

Jouk Pleiter, oprichter van Backbase, heeft de LOEY Award 2017 gewonnen. Juryvoorzitter Daniel Ropers maakte dit maandagavond bekend in de bijzondere aanwezigheid van Koningin Máxima en de 250 beste online ondernemers van Nederland. Koningin Máxima bracht een bezoek aan de LOEY Awards in haar hoedanigheid als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Naast de LOEY Award werd ook de LOEY Talent Award uitgereikt aan Danique Wiltink van Nimbles.

De LOEY Awards zijn de onafhankelijke prijzen voor de beste ondernemers in de Nederlandse online industrie die dit jaar voor de achtste keer werden uitgereikt. Ondernemers uit de industrie konden vakgenoten nomineren voor de prijs. Een jury, bestaande uit juryvoorzitter Daniel Ropers (bol.com), Bernhard van Oranje (Levi9), Corinne Vigreux (TomTom), Joost Romeijn (Sundio Group) en Bas Beerens (oprichter WeTransfer, winnaar LOEY Award 2016), heeft de uiteindelijke winnaar op basis van groei, innovatie en inspiratie geselecteerd.

“Stichting LOEY is acht jaar geleden gestart om online ondernemerschap in Nederland te stimuleren. In de afgelopen jaren is het ondernemerschap in de internetwereld van een zeer hoog niveau geworden en hebben we hier met verschillende initiatieven aan proberen bij te dragen. Nederland brengt veel succesvolle internetondernemers voort, waarvan de LOEY-winnaars een goed voorbeeld zijn. We zijn dan ook erg trots dat Jouk Pleiter dit jaar de winnaar van LOEY Award is en een jaar lang een vertegenwoordiger zal zijn voor de Nederlandse online industrie”, aldus Hubert Deitmers, oprichter en managing partner van Endeit Capital en voorzitter van de Stichting LOEY.

Over de LOEY Award winnaar

Jouk Pleiter was eind jaren negentig mede-oprichter van Tridion, een softwareontwikkelaar voor content management. In vijf jaar tijd groeide het bedrijf van nul naar twintig miljoen euro omzet. In 2003 zag Jouk kansen in een nieuwe markt, en richtte Backbase op; inmiddels wereldwijd marktleider in digital engagement banking software voor financiële instellingen.

Gedreven door verschillende software- en marktontwikkelingen moest Jouk het businessmodel van Backbase tot twee keer toe opnieuw vormgeven: In 2003 introduceerde Backbase een software toolkit voor het maken van rijke user interfaces, dat bedrijven in alle industrieën helpt bij het bouwen van gebruiksvriendelijke toepassingen. Door een sterk toenemende concurrentie van gratis open source alternatieven maakte Jouk in 2009 met Backbase de transitie naar een nieuwe, gezonde, markt en ging Backbase zich richten op het bij bijeenbrengen en het integreren van informatie uit verschillende bedrijfssystemen in één gebruiksvriendelijke toepassing. De transitie pakte goed uit en Backbase had de weg omhoog weer te pakken.

Een ding bleef echter lastig en dat was het opbouwen van echte differentiatie. Gedreven door het inzicht dat banken na de financiële crisis, zich digitaal moeten transformeren, besloot Jouk zich vanaf 2012 met Backbase te richten op de behoefte van slechts één industrie – de financiële sector. Hierdoor ontstond de juiste focus en groeide het bedrijf in de laatste 5 jaar uit tot wereldwijde marktleider op het gebied van digital engagement banking software. Inmiddels is het bedrijf een wereldspeler en gebruiken ruim 80 grote financiële instellingen, zoals HSBC, Citibank, Goldman Sachs, ABN AMRO en Deutsche Bank, de Backbase software als de basis voor hun digital transformatie. Ruim 73 miljoen eindgebruikers in 42 landen, gebruiken vrijwel dagelijks de Backbase technologie. Het totale Backbase team bestaat uit ruim 600 medewerkers verspreid over kantoren in Amsterdam, Atlanta, Boise, Cardiff, Londen en Singapore.

De jury over de winnaar van de LOEY Award

Juryvoorzitter Daniel Ropers: “Jouk is in staat geweest om meermaals het businessmodel van Backbase radicaal aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Ondanks slechte tijden in de financiële wereld koos hij, tegen de stroom in, voor deze industrie. De focus van Jouk op zijn businessmodel en de wendbare start-up cultuur in zijn bedrijf is kenmerkend voor zijn ondernemerschap. Jouk is stellig en overtuigend dat in de bedrijfscultuur, ook bij de huidige omvang van zijn organisatie, geen ruimte is voor politiek, interne gerichtheid, of ‘grote-bedrijven-gedrag. Jouk is een bijzonder betrokken ondernemer die zijn sporen al sinds de pionierstijd van de online industrie verdient door slimme online oplossingen te bieden voor efficiëntere bedrijfsprocessen binnen ondernemingen. Hij laat indrukwekkend zien dat online ondernemerschap niet alleen grote impact heeft op de klantbeleving aan de voorkant maar ook onmisbaar is geworden voor de kern van bedrijfsprocessen in allerlei industriesectoren. Een meer dan verdiende winnaar van misschien wel de belangrijkste ondernemersprijs van Nederland.

LOEY Talent Award

Naast de winnaar van de LOEY Award werd dit jaar voor de tweede maal de LOEY Talent Award uitgereikt. Een onderscheiding voor een ambitieuze en talentvolle online ondernemer die groei en innovatie heeft bewerkstelligt en hiermee anderen in de Nederlandse online industrie inspireert. Danique Wiltink van Nimbles mocht de onderscheiding in ontvangst nemen. Danique Wiltink werd gekozen na een stemming in de zaal nadat een persoonlijke video van de drie finalisten werd vertoond. Uit inzendingen vanuit de online industrie werden 6 ondernemers genomineerd, waarna een expertpanel onder leiding van Cornelis Smaal (partner bij PwC) de 3 finalisten koos.

Over de LOEY Awards

De LOEY Awards zijn onafhankelijke prijzen voor de beste ondernemers in de Nederlandse online industrie. Doel van de LOEY Awards is het stimuleren van de groei, innovatie en inspiratie in de online industrie in Nederland. De innovatieve kracht vanuit deze branche is gigantisch en het belang van online ondernemerschap voor de Nederlandse economie is evident. Succesvolle ondernemers worden middels de LOEYs zichtbaar gemaakt wat bijdraagt aan de verdere uitbouw van online initiatieven en samenwerkingsverbanden. De LOEYs zijn een gezamenlijk initiatief van Endeit Capital en Peak Capital.

Partners